Skip til hoved indholdet

1. spadestik til grøn oase på Holtbjerg

Gå tilbage

Tilføjet 6. juni 2024

 

Stort orangeri i genbrugsmaterialer skyder snart op på Holtbjerg

 

Tirsdag den 4. juni blev det første spadestik taget til et 50 kvadratmeter stort orangeri på Holtbjerg.
Snart kan beboerne på Holtbjerg nyde solens stråler og en kop kaffe i deres helt eget orangeri midt i området. Og det er ikke et helt almindeligt orangeri. Det bliver nemlig opbygget i genbrugsmaterialer.

Mange af materialerne kommer ikke langt væk fra. De er en del af de overskudsting, som nedbrydes i forbindelse med renoveringen af FællesBos afd. 024 Valdemarsvej og Thyrasvej. Blandt andet bliver orangeriets fundament opført af betonelementer fra de gamle altaner i afdelingen, ligesom de gamle vinduer også kommer til at gå igen. Målet med byggeriet er at benytte så få nye byggematerialer som muligt. Alt er selvfølgelig screenet for miljøskadelige stoffer.

Del af den grønne og blå oase på Holtbjerg
Orangeriet er en del af et større projekt: ‘Den grønne og blå oase på Holtbjerg’. Med projektet følger bistader, højbede, fuglekasser og insekthoteller, amfi-teater, bålhytte, frugtlunde og meget mere. Og med indsats fra lokale aktører fra nærområdet er det FællesBos håb, at det kan være med til at skabe mere liv i området – med naturen som omdrejningspunkt.

FællesBos formand Finn Stengel Petersen tog det første spadestik sammen med formand for afdelingsbestyrelsen på Valdemarsvej og Thyrasvej, Peter Thaisen. De ser begge frem til det nye samlingssted.

- Det er da fantastisk at tænke på, at genbrugsmaterialer, som tidligere hed ’affald’, og som vejer ca. 18 tons og giver en besparelse på ca. 17 tons CO2, nu bliver til dette fantastiske sted til vores beboere. For FællesBo er det vigtigt at tage del i den grønne omstilling med fokus på genbrug og en god udnyttelse af vores grønne områder, og et projekt som dette taler direkte ind i denne strategi, fortalte Finn Stengel Petersen.

Elever fra Herningsholm Erhvervsskole skal stå for opførslen
Projektets bæredygtighed stopper ikke ved materialerne. Det er nemlig elever fra lokale skoler, som skal stå for opførslen.

Elever fra Via University College og Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasium skal igennem byggeprocessen lære at arbejde sammen på tværs af materialer og fagligheder. Projektkoordinator fra Videnscenter for håndværk – Design og Arkitektur, Kasper Vedel, uddyber: - Vi kalder det helhedslæring. For vi skal være meget bedre til at tænke på helheden frem for at stirre os blinde på små delelementer. Hvis vi ikke kan finde ud af at arbejde sammen, ender vi med at bruge alt for meget tid og alt for mange ressourcer på at gøre tingene på uhensigtsmæssige måder. Vi skal lære at forstå hinanden, og vi skal have stor glæde og respekt for hinandens fagligheder på en byggeplads. Det får vi rigtig god mulighed for med dette projekt.

Det nye orangeri på Holtbjerg er samarbejde mellem Via University College, Herningsholms Erhvervsskole og Gymnasium, Titan Nedbrydning, Videnscenter for håndværk – Design og arkitektur, partnerskabet Upcycling Orangeri og FællesBo med støtte fra Lokale- og anlægsfonden og Nordea-fonden.

For yderligere oplysninger: Kontakt Finn Stengel Petersen, tel. 20224145