Skip til hoved indholdet

FællesBo bød inden for i klimavenlige boliger

Gå tilbage

Tilføjet 27. maj 2019

 

En meget stor del af det samlede energiforbrug i Danmark går til lys, varme og ventilering af boliger. Vores hjem er altså nogle af de største klimasyndere. Trenden går derfor mange steder nu på at udvikle boliger, som i højere og højere grad er selvforsynende med energi – til gavn for både miljøet og pengepungen. FællesBo er også sprunget med på bølgen – og oven i købet med boliger med Danmarks laveste totalhusleje.


I Sunds inviterede FællesBo den 24. maj til ’åbent hus’ på 26 boliger i den nye afdeling 213 Kastanievej. Boligerne er klimavenlige og har en lav totalhusleje, når man sammen ligner med andre nybyggerier. Afdelingen består af seks boliger på 70 m2 og 20 familieboliger på 112/118 m2.


Godt besøgt åbent hus-arrangement

Udlejningschef Gitte Bjerregaard var meget tilfreds med fremmødet til arrangementet. – Der har været rigtig mange forbi for at kigge på boligerne. Både kommende lejere, som allerede har skrevet under på lejekontrakten, og som kommer forbi for at tage mål til gardiner eller andet, interesse rede, som er på venteliste, og som skal se boligen an og så selvfølgelig nysgerrige, som er interesseret i, hvad der rører sig på boligmarkedet her i Sunds.


God respons

– Vi har fået masser af god respons på boligerne – mest positivt, fortæller Gitte Bjerregaard og uddyber. – De fleste lægger straks mærke til al den lys, man bliver mødt med, når man træder ind, de dejlige badeværelser og køkkener. De folk, jeg talte med var også vilde med, at boligerne er selvforsynende og bæredygtigt, det er så meget oppe i tiden, og vi vil alle gerne passe på klimaet. Der var dog også flere ældre, som ikke kunne se sig selv i de store boliger med trappe til første sal, forklarer Gitte. – Og jeg forstår det godt, og vi ved også, at når folk når over en vis alder, så søger de en et-plans-bolig eller en stuebolig for at kunne blive i den længst muligt.

 

 

Ingen kompromisser

Den lave husleje skyldes blandt andet, at FællesBo i ud viklingen af projektet har haft fokus på alle byggetekniske detaljer, så det endelige resultat har lang levetid og lav vedligehold. Samtidig er det super-energiboliger, som ikke er tilsluttet fjernvarmenettet, men der er til gengæld etableret solceller med en energipakke, der kan lagre strømmen.
Desuden er boligerne opført i højisolerede paneler, som holder på varmen og samtidig giver 10 kvadratmeter mere i de store boliger, da boligens ydermure ikke behøver at være så brede, som når man isolerer på anden vis.
Boligerne på 70 m2 koster, med forbrug, 5.100 kroner, mens boligerne på 112/118 m2 koster 7.300 kr. inkl. forbrug. Selv om huslejen er lav, er der ikke gået på kompromis med kvaliteten. Der er ikke slækket på noget i boligerne, hvor alt er udført i gode materialer. De store boliger på 112/118 m2 er ovenikøbet udstyret med to badeværelser.


Drømmeboligen

Det unge par Astrid Davidsen og Claus Jensen, som i øje blikket bor i Herning, skal snart flytte ind i en af de store boliger på Kastanievej. Parret går rundt og måler op og taler om indretningen. – For os er det en drømmebolig, fortæller Astrid. – Vi har drømt om et rækkehus med en lille have, og vi overvejede faktisk at købe et, da vi pludselig fik tilbudt ét her, vi kunne leje. Huslejen betyder, at vi kommer til at sidde billigere, end vi ville have gjort, hvis vi skulle købe vores eget. Så det var perfekt. Det betyder også meget, at boligen for os er fremtidssikret. Lige nu er vi kun to, men vi drømmer da om familieforøgelse en dag, og så er det jo lækkert, at der for eksempel er to badeværelser og en lille have.
– For os er det også et kæmpe plus, at boligerne er klimavenlige. Som mange andre unge vil vi gerne passe på vores jord, og vi tænker over, hvad vi selv kan gøre, slutter Astrid.

De første beboere flytter ind på Kastanievej den 1. juni.